Lena Hallengren – ny jämställdhetsminister

När Åsa Regnér lämnade regeringen för att istället arbeta med jämställdhetsfrågor i FN:s regi började genast spekulationerna i medierna om vem som skulle ersätta henne som jämställdhetsminister. I efterdyningarna av den stora vågen som #metoo-kampanjen drog upp, var det inte helt förvånande att statsminister Stefan Löfven utsåg ytterligare en kvinna som jämställdhetsminister. Löfven har vid flera tillfällen uttalat att han vill ha en så feministisk och jämlik regering som möjligt. Valet av statsministerns nya jämställdhetsminister föll på riksdagsledamoten Lena Hallengren som gör regeringscomeback. Som riksdagsledamot har hon varit ordförande i trafikutskottet, socialutskottet och nu senast i utbildningsutskottet. Hennes fullständiga uppdrag i regeringen blir som barn-, äldre- och jämställdhetsminister. Mellan åren 2002 och 2006 var Lena Hallengren även förskoleminister i dåvarande statsministern Göran Perssons regering. På presskonferensen som hölls vid Hallengrens tillträde som minister uppgav hon att hennes främsta uppgift kommer att bli ”att en gång för alla rensa ut strukturer som gör att män och kvinnor inte kan verka på samma villkor”. Utöver detta kommer hon även att fokusera på rätten att jobba heltid och sänkt pensionärsskatt.

Stort och tungt ansvarsområde

Det är inte bara ovanstående frågor som Lena Hallengren brinner för, hon satsar hårt på rätten till assistans för de som av olika anledningar har behov av det. Jämställdhetsarbetet rör inte enbart jämlikhet mellan kvinnor och män, det handlar lika mycket om personer med olika funktionsnedsättningar, barn och unga såväl som äldre, ska få en vardag och ett liv som är så likt som möjligt det som personer utan funktionsnedsättningar har. Funktionshinderspolitiken är en viktig fråga för Hallengren och även om hon säger att regeringen vill titta på hur kostnaderna kan minskas, poängterar hon noga att det inte handlar om att ta bort assistansen för den enskilde individen. Frågor som de här kan verka stora, omfattande och ta lång tid att sätta sig in i, men Stefan Löfven har uttalat sig om att han har fullt förtroende för att Hallengren kommer att klara av uppgiften som ålagts henne. En regeringsombildning under ett valår kan vara riskfyllt men politiska analytiker menar att Stefan Löfven gjorde ett klokt och försiktigt val när han utsåg den nya ministern.

Säker före karismatisk

Vad menar då de politiska analytikerna med att Lena Hallengren är ett försiktigt val? Dels har Hallengren en lång och gedigen politisk karriär bakom sig och dels är Löfven medveten om att hon inte kommer att ställa till med besvär, något en mer karismatisk politiker hade kunnat göra. När det är valår agerar sittande statsminister och regering lite som när man stoppar dynor i en dynlåda, man tar det säkra före det osäkra inför en eventuell annalkande storm. Lena Hallengren fick till exempel inte förtroendet som statsråd när Stefan Löfven bildade regering efter valet 2014, något som kan vara ett tecken på att hon inte var någon given statsrådskandidat. Med med ett drygt halvår kvar till nästa regeringsval gäller det för Löfven att ta det säkra före det osäkra för att om inte eliminera skandalriskerna så i alla fall minimera dem. Politiska skandaler kan äventyra hela valrörelsen och det är självklart något statsministern vill undvika.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

daynight