Stefan Löfven

Stefan Löfven är socialdemokraternas nuvarande partiledare, en post som han tillträdde den 3 oktober 2014. Innan dess hade dock Löfven hunnit med en karriär både inom fackföreningsvärlden och politiken.

Löfven föddes år 1957 i Hägersten i Stockholm. Han växte dock upp i Sollefteå, då hans biologiska mor inte kunde behålla honom. Hans fosterfar, Ture Melander, var först skogsarbetare och därefter fabriksarbetare, och fostermodern, Iris Melander, arbetade som hemsamarit. Löfvens politiska engagemang började tidigt, då han inspirerades av Olof Palme och dennes engagemang internationellt. Detta ledde till att Löfven startade en SSU-förening i Sunnersta när han var 13 år gammal, där han själv blev ordförande.stefan_lofven_talar_vid_sergels_torg_i_maj_2014

Löfven utbildade sig genom att gå en tvåårig ekonomisk linje på gymnasiet. Han har även gått en 48 veckor lång svetskurs, och studerat ett och ett halvt år på socialhögskolan i Umeå. Han hoppade dock av dessa studier innan han fullbordade dem, för att istället börja jobba. Han jobbade under en kort period på posten och på ett sågverk, men år 1979 fick han anställning på försvarsindustriföretaget Hägglund & Sönder som svetsare. Löfven skulle bli kvar på detta företag fram till 1995, och det var under denna period som han började engagera sig fackligt. Hans fackföreningskarriär började med att han valdes som kontaktombud på arbetsplatsen år 1981, och han innehade därefter allt högre uppsatta positioner inom IF Metall, tills han till slut valdes som förbundsordförande år 2005.

Samma år valdes Löfven in i Socialdemokraternas verkställande utskott. Löfven blev sedan aktuell som partiledare år 2012, efter att Håkan Juholt avgått från posten. En enhällig partistyrelse valde honom till partiordförande, vilket bekräftades vid partikongressen den 4 april 2013.

Löfvens anhängare skulle antagligen säga att han har växt fram till rollen som partiledare så som en blomma växer från ett frö; hans motståndare skulle snarare jämföra honom med ogräs. Oavsett om man håller med om Löfvens politik eller inte, vill man väl ha den växtkraften i sin trädgård om man är trädgårdsintresserad. I så fall ska man satsa på att bygga ett växthus på tomten. På Skanskabyggvaror.se hittar du ett stort utbud av växthus för alla smaker, och alla politiska inriktningar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight