Viktiga socialdemokrater genom historien

Socialdemokratin har onekligen präglat inte bara svensk politik, utan svensk historia, under hela 1900-talet. Under detta århundrade är det vissa namn som har stått ut från mängden, och blivit en del av det kollektiva medvetandet i Sverige.

Ett av dessa namn är Hjalmar Branting. Branting var Sveriges förste socialdemokratiske statsminister, och påbörjade således en lång tradition inom svensk politik. Han föddes år 1860 i Stockholm, och blev partiledare för socialdemokraterna år 1907. Innan han blev statsminister var Branting även riksdagsman och finansminister. Förutom sitt arbete med socialdemokratin i Sverige, arbetade Branting också inom Nationernas Förbund, ett arbete för vilket han tilldelades Nobels fredspris år 1921.800px-Hjalmar_branting_stor_bild

Ett annat namn som har etsats fast i varje svensks medvetande är Olof Palme. Det beror inte bara på den kontroversiella (framförallt internationella) politik som Palme förde under sin tid som statsminister, utan också på mordet av honom den 28 februari år 1986. Mordet hade särskilt stor inverkan på svenska folket framförallt av två anledningar; dels för att det var det första mordet av en nationell ledare i Sverige sedan Gustav III, dels för att mordet ännu idag är ouppklarat. Palme tog under sin politiska karriär bland annat starka ställningstaganden för Fidel Castro på Kuba och Salvador Allende i Chile, och starka ställningstaganden mot Franco i Spanien och USA:s inbladning i Vietnamkriget.

Som politiker kan man aldrig veta på vilket sätt man kommer att leva kvar för eftervärlden, och hur man kommer att bli ihågkommen – det gäller kanske särskilt kontroversiella politiker som Olof Palme. Det gäller säkerligen också två politiker vars namn kommer att bli ihågkomna på sätt som de kanske inte förutsåg när de fattade de politiska beslut som ledde fram till ”smeknamnen”, nämligen Birgit Friggebo och Stefan Attefall, som ju ligger bakom de numera välkända friggebodarna och attefallshusen. Särskilt attefallshusen har fått ett uppsving på senare år, som gör att Attefall är ett namn som kommer att gå till historien, om än inte på samma sätt som Olof Palme eller Hjalmar Branting. Om du själv funderar på att bygga ett attefallshus på tomten ska du gå in på Byggmax.se, där det finns ett stort utbud av attefallshus för alla smaker.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight